FANNY EKBERG

EN SKOGSMULLE MITT I NYKÖPING.

VALBORG 2013

Publicerad 2013-04-30 20:59:06 i Foto,

Sista april. Imorgon är det första maj. Man måste säga det högt några gånger för att verkligen förstå det. Nyss var det ju jul. Eller? Jag är tjugo år gammal, och börjar redan känna att tiden går alldeles för fort. Är alldeles för mogen för mitt eget bästa ibland. 
 
Vi firade i alla fall valborg med kyckling i lergryta. Sedan hade vi inga intentioner att vilja trängas med hela Nyköping på Slottet, utan begav oss cirka 100 meter ifrån vårt hus, där det hade anordnats en alldeles lagom pytteliten majbrasa. Där stod vi och värme oss en liten stund, och välkomnade våren. 
 
 
 

KOM VÅR.

Publicerad 2013-04-25 14:12:16 i Foto,

Tänk att man blir lika förvånad varje gång när våren äntligen kommer. Efter en lång, mörk och hård vinter tror man aldrig att världen ska kunna återhämta sig. Men naturen är fantastisk.
 
Blommor börjar att titta fram lite här och där. Vilandes under vintertäcket har de väntat så länge, och nu får de äntligen sträcka på sig. Gräset börjar bli grönt. Efter att ha sett ut som ett brunt, fult lertäcke efter snöns bortgång, trodde man aldrig att de gröna små stråna skulle hitta sin väg tillbaka till ljuset. Värmen börjar komma. Efter att ha behövt klä sig i full vinterutrustning bara för att hämta posten, trodde man aldrig att varma vindar åter igen skulle smeka ansiktet, och tillåta en att sitta på framtrappan och sola utan jacka. 
 
Varje år är det samma visa. Men varje år blir vi lika förvånade. Vi glömmer bort att naturen på egen hand kan utföra mirakel, varje år. 
 
 
 

SOLSKEN OCH JOGGING-RUNDOR.

Publicerad 2013-04-20 14:57:03 i Övrigt,

Nu är det väldigt vackert väder ute. Tio plusgrader värmer ordentligt i själen. Speciellt nu när det har gått två veckor på dagen. 
 
När jag behöver rensa tankarna tar jag en jogging-runda. Det är ju lite lättare att göra det nu när snön och gruset är borta. 
 
Just nu har jag inte så mycket inspiration. Resten av helgen och de kommande dagarna kommer att ägnas åt fiolspelande, då jag har kastats in i "Voices" som spelas upp på tisdag. 
 
Som sagt. Inte så mycket inspiration just nu.

Every tear a waterfall.

Publicerad 2013-04-17 12:03:55 i Roffe,

Graven blev väldigt fin. Påskliljorna som vi planterade börjar visserligen att vissna, men till sommaren kommer det att bli extra vackert med syrenerna. Jag saknar dig min lilla bulle.
 
 
 
 

Veckan efter.

Publicerad 2013-04-14 16:14:08 i Foto,

Börjar långsamt att börja leva igen. Veckan som gått har varit svår. Mycket svår. Saknaden efter Roffe tar fortfarande mycket plats, men jag lär mig att leva med det. Det måste jag ju.
 
Efter att ha regnat i två dagar har det i alla fall blivit fint väder igen. 13 plusgrader och solsken resulterade i en Knutenrunda. Jag såg årets första tussilago, och årets första kopparorm. Tummen upp för det. Vi gick och svettades i våra vinterjackor, men ibland blåser det på och påminner om att det inte riktigt är vår ännu. Det är bara att stå ut i några veckor till. Men i veckan ska det bli uppåt 15 plusgrader, vilket bara vore helt underbart.
 
Idag ska vi dessutom lägga ut gravstenen över Roffe. Vi ville vänta tills det var fint väder. 
 
 
 
 
 

DEN SISTA VILAN.

Publicerad 2013-04-07 14:57:02 i Roffe,

Natten var svår. När det var dags att sova, visste jag inte vad jag skulle göra. Jag försökte att lägga mig ner i sängen, men det kändes inte bra. Jag gick upp till buren, för att försäkra mig om att Roffe inte låg där i ett hörn och vilade. Men det gjorde han inte. Jag satte mig i soffan, och kramade om handduken som han älskade att ligga i. Kramade, luktade. Hans doft fanns fortfarande kvar. Jag bara satt där, och kramade, och grät. 
 
Efter mycket tröst, och lugnande piller lade jag mig i sängen igen. Handduken tog jag med mig. Höll den tätt emot mig. Efter mycket gråt och tanke somnade jag. 
 
Idag hade vi begravning. I solskenet grävde vi ett hål under syrénbusken. Jag tog upp mitt lilla hjärta ut kartongen och lindade in honom i handduken. Kramade om honom, viskade ett sista farväl, och lade sedan försiktigt ner honom i jorden. Jag sjöng den enda låten som jag tyckte passade:
 
En sol på fönsterrutan
en morgon hälsa mig.
Den är jag gärna utan
om jag får älska dig.
 
Vi köpte lite påskliljor, som nu står och lyser vid hans sida. Vi ska göra en gravsten att lägga ovanpå graven.  Och till sommaren kommer syrénen att blomma över min lilla älskling. Ett vackert, skyddande tak. 
 
Sov gott Roffe.

FARVÄL, MITT LILLA HJÄRTA.

Publicerad 2013-04-06 22:19:00 i Mina texter, Roffe,

Farväl, mitt lilla hjärta.

 

Jag trodde ju att allt skulle bli bra. Att alla näsdroppar och mediciner skulle göra allt bra igen. Att när kuren var över och Roffe slutade nysa skulle allt bli bra igen. Men det blev ju inte det.

    När kuren var över hade han ju lite problem med att äta själv. Det var tydligen vanligt för djur att bli lite omtumlade efter att ha blivit sövda, och de kunde därför behöva lite hjälp att matas i några dagar. Men när vi hade stöd-matat honom i tre veckor så började vi undra.

    På lördagsmorgonen den 6 april vaknade jag av att en trött liten Roffe lades på mitt bröst. Mamma och pappa stod vid sängkanten och sa att han hade gått ner väldigt mycket i vikt. Han var väldigt trött, och ville inte äta. Vi försökte att ge honom en gurkbit, som han förut älskade, men han ville inte ens lukta på den. Vi försökte att stöd-mata med den annars så välkända hö-vällingen, men han spottade bara ut den. Han ville inte äta. 

    Efter mycket tårar och hemska samtal om alternativa utgångar fick vi acceptera det faktum att det var över. Det var något fel på Roffe. Roffe ville inte leva längre. Roffe skulle dö, och vi kunde inte göra någonting för att ändra det. Efter mycket övervägande bestämde vi oss för att det vore bäst för alla att låta min lilla älskling stilla somna in. 

    Detta blev dock problematiskt, då det inte fanns en enda djurklinik i hela Nyköping som hade öppet under helgen. Jag ringde till varenda veterinär i stan och bad om att få söva ner min lilla själ, men utan framgång. Ingen hade öppet. Ingen hade möjligheten. Då kvarstod alternativet där vi skulle tvingas se Roffe dö i sin egen takt. Sin egen långsamma takt. 

    Han ligger i mitt knä, svag och trött, och allt jag vill i denna stund är att han ska få frid. Jag försöker att inte tänka på ett liv utan min Roffe, men det är svårt när han ligger andandes i mitt knä i väntan på döden. Jag är rädd att släppa honom med blicken, på grund av rädslan att han tar sitt sista andetag i just det ögonblicket. Jag drar mina fingrar genom hans päls och försöker att memorera känslan. Jag lutar mig över honom och luktar bakom hans öra för att försöka att komma ihåg doften. Snart kommer allt det att vara borta. 

    Mitt förut så pratglada och pigga marsvin ligger just nu framför mig, alldeles tyst, bara andandes, väntandes. Han går omkring och försöker att hitta någonstans att ligga. Han stapplar fram, vinglig och trött, och lägger sig tillrätta i mitt armveck, där han hör hemma. Jag ser in i hans ledsna ögon och vet, att han vet, att det snart är slut. 

    Hela mitt ansikte gör ont efter att ha torkat tårar och snor hela dagen. Mina ögon svider och näsan ömmar. Jag har ont i huvudet och är trött. Men ingenting spelar någon roll, när jag ser Roffe. Just nu är det bara Roffe som spelar någon roll.

    Framåt kvällen blev hans andning mer ansträngd, och vi visste att det inte kunde vara långt kvar. Helt plötsligt började han att rycka och krampa, och allt vi kunde göra emellan tårarna var att hålla honom. Lägga en skyddande hand över honom som sa att lidandet snart är över. 

    Det tog väl en minut. Några ryck. Sedan var han borta. Den sjätte april år 2013 kl 20.00 fanns Roffe inte mer. Jag grät, och skrek. Mitt i stunden visste jag inte var jag skulle ta vägen. Vad jag skulle göra. Vad jag skulle känna. Med sina mörka ögon fortfarande svagt öppna, tog jag honom i min famn och kramade honom som jag aldrig hade kramat honom förut. Pussade, luktade, sa farväl. 

    Vi la honom i en skokartong, i en handduk som han tyckte om att ligga på. Och för att han alltid skulle minnas mig, la jag ner en liten smiley. Ett glatt ansikte som alltid ska vaka över honom, och ge honom kärlek. Jag pussade honom, och klappade honom, och en liten salt tår föll ner på hans tass. Sedan stängde jag locket. Allt jag kunde göra nu var att krama om lådan. 

    Ingen mer Roffe. Ingen fluffig liten sak att ha i knät. Ingen brun liten boll att prata med. Ingen rufsig liten älskling att älska. Mitt lilla hjärta hade vandrat vidare till marsvins-himlen.

    Just nu känns livet väldigt tomt. Lite halvt. Men jag tröstar mig med att han fick ett väldigt bra liv. Bättre än de flesta marsvin skulle jag våga påstå. Han fick så mycket kärlek, att det skulle ha räckt till tusen marsvin. Och jag fick vara med i hans sista stund. Jag fick ge honom den trygghet han behövde, innan han tog det sista steget. Han dog i min famn. I mitt armveck. Där han hörde hemma. 

 

Farväl, mitt lilla hjärta.

 

FINA VARDAG.

Publicerad 2013-04-05 11:12:00 i Foto,

NU ÄR DET JU SÅ FINT VÄDER UTE! Man blir ju alldeles skogstokig! Jag får lust att ta milslånga promenader i solskenet hela tiden och det är ju så jävla skönt att kunna cykla igen. Det är ju visserligen lite små-svårt att klä sig efter vädret, då det är varmt nog för vårjackan på dagen, men kallt nog för vinterjackan på kvällen. BESLUTSÅNGEST! 
 
Dessutom är jag så obeskrivligt glad över att snövädret som skulle komma i veckan aldrig kom. Det är fortsatt fint väder, och prognosen i tidningen visar färgen grönt i flera dagar framåt, vilket i vanlig svenska betyder 5-10 plusgrader. Underbart. 
 
Sedan slänger jag in två bilder på min fina syster från promenaden i måndags. Bara för att. 
 
 

HÅLLER ALLA TUMMAR.

Publicerad 2013-04-03 10:29:56 i Övrigt,

 
Nu håller jag alla tummar som finns. Plus stortårna. Och om allt går vägen så kommer jag att plugga litteraturvetenskap i Örebro till hösten. Hoppashoppashoppashoppas. 

APRIL APRIL.

Publicerad 2013-04-01 16:11:37 i Foto,

Och så var vi framme vid första april. Den gamla goa "April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill"-dagen som alla på denna jord älskar. Kanske inte just den delen, men jag har lyckats att hålla mig utanför den delen. Ingen har lyckats lura mig idag. Men dagen är ju visserligen inte slut än...
 
Vi firade första april med en långpromenad i solskenet. Nu är det sådant svårt väder. Vi satte på oss huvorna, sedan blev det för varmt så vi tog av huvorna. Sedan blev det för kallt så vi tog på oss huvorna. Sedan blev det för varmt om händerna så vi tog av oss vantarna, men sedan blev det för kallt om händerna så vi tog på oss vantarna igen. Sedan blev det för varmt. Igen. Men den gamla klyschan "Du ska svettas in våren" gäller fortfarande. Så vi gick och svettades i vårsolen. 
 
Nu sitter vi hemma i soffan och känner oss duktiga. Snart ska vi ut i solen igen, för att ta hand om våra kära cyklar. Torka rent och smörja kedjan. För imorgon CYKLAR VI! WOHOOOO!
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Fanny Ekberg

En 20-årig, glad tjej som bor i Nyköping. Jag lever livet i en fin röd villa tillsammans med min familj. Ägnar mitt liv åt musik, litteratur och friluftsliv mest. Spelar fyra instrument, sjunger, läser tonvis med böcker och filosoferar i skogen när jag får ledig tid. Här delar jag med mig av min vardag, mina bilder och mina texter. En liten bit av mig, helt enkelt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela