FANNY EKBERG

EN SKOGSMULLE MITT I NYKÖPING.

FÖDELSEDAGSHELG.

Publicerad 2013-03-31 17:24:00 i Övrigt,

Vilken fin påskhelg det har varit. Eller födelsedagshelg kanske. I fredags firades jag under en trevlig lunch tillsammans med trevliga släktingar. Vi åt pastasås med fläskfilé och choklad-och passionsmoussetårta. Ganska trevligt som sagt. Sedan var det paketöppning. Jag berikades med: en stekpanna, en gryta, en bok om vår natur, en blomma som lyser i olika färger, fina converse-strumpor och en Kånken-ryggsäck från Fjällräven. Bara fina saker! 
 
 
______________________________________________________________
 
På lördagen begav vi oss till Stockholm. Där väntade en underbar påsklunch och allt som hörde till. Köttbullar, prinskorv, lax, ostpaj, ägghalvor och räkor i en härlig blandning. Efter det tog vi en promenad i det 5 plusgrader varma vädret. När det sedan började närma sig middagsdags undrade vi om vi någonsin skulle bli hungruga efter brak-lunchen. Men tänk, det blev vi. Till kvällen bjöds det på lammstek med råstekt potatis, och till efterrätt en alldeles för god chokladtårta med kaffeglasyr och daim. Efter den paltkoman somnade vi som stockar. 
 
 
______________________________________________________________
 
I morse vaknade jag till ett lagom falskt "Ja må hon leva". Jag fick ytterligare två presenter i form av en handsydd jeansväska och en schweizisk fickkniv. Jeansväskan blev ett extra glädjemoment, då jag har längtat efter den ända sedan jag lämnade jeansbyxorna hos farmor. SÅ. FIN. BLEV. DEN!
 
 
 
När vi kom hem tog mamma och jag årets första cykeltur. Så underbart. Så befriande. Efter en hel vinter med bara promenader, promenader och PROMENADER så får man äntligen sätta sig på cykeln igen och susa fram på vägarna. Så underbart. Jag såg årets första fjäril som var ute på en frisk flygtur. Snällt av honom att dyka upp på min 20-årsdag. 
 
Snart blir det pastasås med fläskfilé till middag. Och till "födelsedagstårta" har mamma och jag hittat världens minsta och sötaste cup cakes. Eftersom vi inte har gjort annat än att äta hela påskhelgen så tänkte vi att det kanske var bra med något litet. Jag vill ju inte ha paltkoma på min födelsedag. 

GLAD PÅSK ALLA MINA SMÅ KYCKLINGAR!

Publicerad 2013-03-29 09:21:00 i Foto,

Ledighet. Är. UNDERBART! Äntligen är det påsk! Påskharar, utklädda kärringar och dukar med kycklingar på. Och godis också. I eftermiddag kommer släkten för att äta påsklunch och fira lilla mig på min 20-årsdag i förskott. För på söndag SMÄLLER DET!
 
Just nu pågår förberedelser inför lunchen. Och om bara några timmar får jag öppna mina presenter. Tihi. Att fylla år är roligt. 
 
GLAD PÅSK ALLA GLADA MÄNNISKOR!
 
 
 
 

ÖVERKÖRD.

Publicerad 2013-03-28 11:12:26 i Övrigt,

I morse kände jag mig lite nere. Lite som om jag hade blivit överkörd av en lastbil. Två gånger. Den gångna veckan har varit ganska tuff, och sömnrutiner har rubbats. Grovt. 
 
Men nu är det banne mig PÅSK! Och helgen ska ägnas åt min 20-årsdag.
 
Yey för mig!

THE LITTLE THINGS.

Publicerad 2013-03-27 13:34:01 i Övrigt,

Ibland är det skönt att ha förmågan att kunna se skönheten i det lilla. Att kunna se skönheten i de allra minsta sakerna här i livet. När jag tittade ut genom fönstret i morse såg jag sex domherrar vid fågelbordet. Solen sken på deras röda bröst, och för en kort stund var jag bara lite extra lycklig. 
 
Undrar hur många andra i världen som skulle reagera på samma sätt? 

All of our tears will dry faster in the sun.

Publicerad 2013-03-24 15:35:00 i Övrigt,

Helger är så skönt. Så underbart att kunna sova till 09.00 utan att få dåligt samvete. Så skönt att känna att man egentligen inte behöver göra någonting. Egentligen. Sedan om man känner för att städa eller ta en promenad så är ju inte det helt förbjudet. 
 
Något annat som är skönt är solsken. Visserligen är det fortfarande ap-kallt ute, men så länge det inte kommer mer snö så är det uthärdligt. Det räcker med lite sol och två plusgrader för att det ska kännas som om våren redan är här. Man mår så mycket bättre av lite solsken i ansiktet. 
 
Idag var det dessutom loppis på Rosvalla igen. Jag kom hem med en snäcktavla, en glasskål med blommönster och tre böcker. Lite vardagsbestyr så där. Eller söndagsbestyr kanske. När jag sedan kom hem fick jag rumstrera om lite i bokhyllan, för den var lite full. Men nu har alla böcker fått ett hem.
 
 

VÄNDPUNKT.

Publicerad 2013-03-23 11:56:04 i Övrigt,

Känner att livet tar en liten vändning. Roffe gick upp 40 gram under natten och har börjat äta lite på egen hand. Och för första gången på väldigt länge har jag en helt uppgift-fri helg. Gick och la mig kl 21.00, och vaknade utvilad kl 09.30. För första gången på väldigt länge kände jag att jag kunde sova. 
 
Igår hade vi ett litet för-kalas för lilla mig. Morfar kom med present och påskägg och jag kalasade på räkmacka till middag. Morfars present var den bästa jag har fått på många födelsedagar. Jag har ju fattat tycke för ugglor på senaste tiden. Jag tycker bara att dem är speciella. Söta, men ståtliga och starka på samma gång. Och nu fick jag en fin skulptur gjord på återvunnen gammal plåt. Nu står han på min fönsterbräda. Min egen lilla skyddsängel. Tack morfar. 
 

DÄRFÖR ATT DET IBLAND INTE ÄR SÅ KUL I LIVET.

Publicerad 2013-03-21 21:53:00 i Roffe,

Just nu svävar jag i någon sorts overklighet. Jag är inte i fas. Inte synkad. Att min lilla Roffe blev sjuk tog hårt på mitt hjärta. Och det faktum att han nu i efterhand inte vill äta på egen hand lättar inte precis på bördan. Eller att han på grund av detta har gått ner 100 gram. Jag vill hjälpa honom. Göra honom frisk. Försöker förklara att det är viktigt att han äter. Att jag vill att han ska må bra. Att han ska leva. Ber snällt. Fäller en tår. Älskar honom. 
 
Nu lägger jag all fokus på mitt lilla hjärta. Jag sitter uppe sent för att mata honom, och går upp tidigt för att ge honom näsdroppar och medecin. Tittar in i hans underbara ögon och önskar att han snart ska bli frisk. Att han ska äta själv. Att det ska vara över. Att jag ska kunna sova igen, utan att ligga och tänka på allt hemskt, och drömma om att han ska dö. 
 
Sedan kom detta onödiga snöväder som totalt inte matchade min nuvarande livsstatus. Sedan köpte vi en ny tvättmaskin, som på kvällen orsakade jordbävning i huset (vilket visade sig vara vårat fel eftersom vi glömt ta bort transportskruvarna...). 
 
Det känns som om det räcker nu. Inte mer. Jag vill inte känna känslan av att vilja sätta mig i ett hörn och gråta längre. Jag vill kunna andas igen. Kom igen nu Roffe, bli frisk.
 
 
 

MITT LILLA HJÄRTA.

Publicerad 2013-03-15 15:20:00 i Mina texter, Roffe,

Mitt lilla hjärta.

 

Man kan väl börja med att beskriva det som den värsta dagen i mitt liv. Jag är inte mycket av en ”gråtare”, förutom till vissa filmer, men dagen mitt marsvin blev sjuk hoppade mitt hjärta över ett slag. Eller var det kanske två slag. 

    Han hade nyst och snorat i över en vecka, och beskedet kom som ett slag i magen, och även fast jag aldrig har fått ett slag i magen så tror jag att det känns ungefär så. Jag var tvungen att sitta ner och tårarna trängde sig fram. Det var ingen vanlig förkylning. Jag förberedde mig på det värsta. 

    När vi sedan åkte hem med den lilla krabaten inlindad i en handduk, så kunde jag inte göra annat än att titta in i hans mörka ögon, och dra fingrarna genom hans rufsiga päls. På något konstigt sätt, så kändes det som om mitt liv plötsligt var halvt. 

    Efter mycket tanke och gråt så fick vi en tid hos Roslagstulls Djurklinik i Stockholm. Och nästa dag åkte vi dit med honom i en plastlåda. Tidning i botten, och en handduk över som han kunde mysa i. Lite hö, några vitkålsblad och en bit gurka. I mitt knä hela vägen, med en skyddande hand som klappade honom och sa att allt skulle bli bra. Doktorn skulle göra honom frisk. 

    Efter 45 olidliga minuter i väntrummet fick vi träffa en veterinär. En trevlig veterinär. Han tittade och klämde. Min lilla älskling pep och kved, men allt jag kunde göra var att hjälpa till att hålla honom stilla. Allt jag kunde hoppas var att han förstod att det var för hans eget bästa. Att vi bara ville hjälpa honom. 

    Efter en grundlig undersökning kom veterinären fram till att min lilla kärleks näsa måste rensas. Han skulle sövas och röntgas. Och dessutom stanna över natten. Stanna över natten. Automatiskt kramade mina händer åt om mitt lilla knyte, och ville inte släppa. Jag kramade som jag aldrig hade kramat förut. Försökte förklara för honom att jag inte ville släppa honom, men att jag måste. När jag sedan lämnade över det allra dyrbaraste jag någonsin har haft till veterinärens okända händer, så kändes mitt liv återigen halvt. Jag lämnade över halva mitt liv. Halva min själ. Halva mitt hjärta. Å mitt lilla liv. Dö inte ifrån mig nu. 

    Jag åkte hem utan plastburk, och utan mitt marsvin. Jag åkte hem utan halva mitt hjärta. Jag försökte intala mig själv att jag hade lämnat honom i goda händer. ”De vet vad dem gör. De älskar djur. De jobbar med det här varje dag. Det är ingen fara. De tar hand om honom. Han är i goda händer. Det är ingen fara. Lugna ner dig. Lugna ner dig. LUGNA NER DIG DÅ!”

    Väl hemma kändes det så tomt. Ingen fluffig liten sak att ha i knät. Ingen brun liten boll att prata med. Ingen rufsig liten älskling att älska. Mitt lilla hjärta var i Stockholm. 

    Det blev väl inte så mycket sömn den natten. Jag ville bara att det skulle bli morgon, så att jag kunde vakna, och få ett telefonsamtal som sa att jag kunde hämta honom. 

    När jag sedan fick syn på honom var han vackrare än någonsin. Han hade haft problem att äta efter narkosen, men när jag klappade honom drog han ut ett grässtrå från höbollen som hängde i plastburken. Det var som om han verkligen visste att det var jag. Att han var trygg. Från och med i morgon sätts han på en kur av näsdroppar och antibiotika. 

    Nu är han hemma, i sin bur, bland sina dofter, tillsammans med sin familj. Det känns som om jag kommer att kunna sova i natt. 

 

Jag har ett marsvin, han heter Roffe. Han är mitt liv, och min själ. Han är mitt lilla hjärta.

LIVET GENOM EN FIOL.

Publicerad 2013-03-12 13:46:56 i Mina texter,

Ibland får jag stanna upp och verkligen tänka efter. Har jag verkligen varit så där liten? Jag vikarierar lite då och då på musikskolan, och träffar barn som inte är mer än 10 år gamla. Som antingen håller sin fiol som ett dyrbart glasföremål, eller som någonting gjort av sten som kan kastas hit och dit. Jag får lyssna på plågsamt falska versioner av ”Blinka lilla stjärna” och ”Imse vimse spindel”, och varje gång jag hör dessa försök att spela någorlunda rent så tänker jag: Har jag verkligen varit där?

    Jag minns första gången jag höll i en fiol. Det var en sådan där prova-på-dag på musikskolan. Man kunde prova på alla instrument mellan himmel och jord, och jag var nästan säker på att jag ville spela gitarr. Nästan. Men när jag kom in i fiol-provar-rummet så hände någonting. Jag fick den lilla träskapelsen i mina små händer, och började leka med stråken och spela någonting som jag inte visste vad det var. Jag spelade på fiolen hur länge som helst, och när det var dags att gå så ville jag ta med den hem. Det var inget annat än kärlek vid första ögonkastet. 

    Efter den dagen började en lång resa. Jag började spela fiol, tog lektioner, tränade duktigt på mina läxor och tragglade igenom alla skalor som fanns. Efter en tid så började även jag undra om det var meningen att det skulle låta så falskt. Trots att jag försökte det absolut bästa som jag kunde, så lät det fortfarande som om jag spelade på en såg.  Det är inte förrän nu som jag inser att den outhärdligt falska perioden var ett nödvändigt ont. En del i inlärningsprocessen. Ungefär som när jag lärde mig att cykla. Det var meningen att man skulle ramla och skrapa knäna i början. Annars hade man inte lärt sig. 

    Men allteftersom tiden gick så lärde jag mig mer och mer. Falska toner övergick i rena ackord, och jag lärde mig allt ifrån vibrato till stråkteknik. Det såg ut som om det faktiskt fanns ett ljus i musik-tunneln. 

    Sedan började jag i orkestern. Jag satt i svart-vita kläder och spelade igenom sida efter sida med Mozart, Schubert och Bethoven och allt vad det var. Trots att jag lärde mig väldigt mycket av den klassiska musiken så märkte jag ganska snart att det inte var min typ av musik. Jag satt i orkestern för att det kändes som det rätta att göra, inget annat. Men allteftersom åren gick så tröttnade jag mer och mer, tills jag en dag kände att det inte gick mer. Jag kände att mitt ointresse ledde till en känsla av slöseri med tid och lidande, så jag slutade. 

    Men i orkesterns ställe kom folkmusiken. Om fiolen var min första kärlek så kan man säga att folkmusiken var min andra. Jag sökte skydd från alla sextondelsnoter och tio-sidors-stycken. I folkmusikens värld kände jag att jag hörde hemma. Än idag ångrar jag ingenting. Att hoppa av orkestern och börja spela folkmusik var det bästa jag har gjort. I stället för att behöva sitta rakryggad i en stol och hålla koll på upp-och nedstråk, så kan jag stå upp och dansa och spela fritt med vilken stråkteknik jag vill. Jag kan spela musik som kommer direkt från skogen och musik som ger mig gåshud. För jag är ledsen Vivaldi, men hur vackert du än spelar de fyra årstiderna så kommer dem aldrig att ge mig gåshud. 

    Och nu sitter jag här idag. Det får mig att låta så gammal när jag säger det, men tiden går verkligen fort. Man vänjer sig att skriva 2012 i alla datum, men helt plötsligt ska man börja skriva 2013. Det som känns som en dag, var egentligen ett helt år. Det känns som att jag för bara några dagar sedan höll den där lilla fiolen i mina händer för första gången.

    Nu i höst blir det tio år sedan den dagen. I tio år har jag hållit den fiolen i mina händer, och skapat musik i alla former, båda falsk och ren. Visserligen inte precis den fiolen då jag har bytt upp mig under åren, men poetiskt sett kan vi säga att det var just min första fiol. 

    Så nu när jag tittar tillbaka, så har jag verkligen levt mitt liv genom en fiol.

20 DAGAR, AND COUNTING.

Publicerad 2013-03-11 11:06:16 i Foto,

Idag var en sådan där dag som jag bara vaknade sur. Att termometern visade 15 minusgrader gjorde mig bara arg. Här har det varit närapå vårväder i flera veckor, och helt plötsligt slår vintern till igen som en örfil. En svinkall örfil... Jag kände dock att det var ganska meningslöst att vara arg på vädret. Det är ungefär lika meningslöst som att bli arg på typ brödrosten (vilket jag visserligen blev i morse...), eller sina skosnören eller något annat som man tekniskt sett inte kan bli arg på. 
 
Egentligen skulle jag bara vilja ligga i sängen hela dagen. Ligga i sängen och vara lite arg en stund för mig själv. Men om några timmar ska jag vikariera på Musikskolan, så det krockar lite med den planen. 
 
Sedan kom jag på att det bara är 20 dagar kvar till D-dagen. Så jävla spännande! 20 år är ju hur mycket som helst! (Oj va jag kommer att ångra dem orden på min 50-årsdag...)
 
 

FINT VÄDER OCH MELLO.

Publicerad 2013-03-09 15:14:42 i Övrigt,

Nu är det ju så sjukt fint väder ute! Det känns som om våren är nära. Överallt ser jag snödroppar som kryper upp ur snön och solen har värmt vår värld flera dagar i sträck. Nu är det nära till den efterlängtade cykel-eran. 
 
Jag vet dock att man inte ska bli alltför glad i förväg. Vintern kanske verkar vara över, men Moder Natur har haft beslutsångest förut. Man vet aldrig. Kanske kommer det mer snö snart? Men just nu är det i alla fall lovande. 
 
Morgonen har ägnats åt städning av marsvinsbur och dammsugning av hus. Vanliga hushållsaktiviteter så där. I kväll är det Melodifestival-final, vilket ska beskådas varken man vill eller inte. Jag håller alla tummar och tår för Robin Stjernberg. Blir det någon annan som vinner så kommer jag att krypa under en sten och skämmas under Eurovision Song Contest. Fan vilket dåligt startfält vi har i år... Heja Robin!

MEN OKEJ

Publicerad 2013-03-07 19:50:59 i

Nu kan jag blogga via mobilen också! Asså gud va duktig jag är!

Vilket bajsnödigt inlägg. När jag tänker efter... Aja. Duktig är jag i alla fall.

HELVETES JÄVLA SKIT

Publicerad 2013-03-06 15:31:29 i Bilder på mig,

Just nu går det lite trögt i livet. Det känns lite som att jag simmar mot strömmen, bestiger mount everest utan utrustning, joggar i knähög lera. Typ så. 
 
Utomhus är det närapå vårväder. Jag har velat gå ut i flera dagar, men jag har fått mördarblåsor efter en promenad i lördags, så jag kan inte gå...
 
Sedan har jag blivit nekad ett sommarjobb. Som jag väldigt gärna ville ha, och hade sett fram emot under en längre period. Så nu pågår en kamp mot klockan, och resten av Nyköpings arbetslösa ungdomar...
 
Men som tur är så har jag hittat terapi för dessa klagomål. I form av en underbar, hemmagjord tavla. En blick på de slagfärdiga orden får livet att se lite ljusare ut. "HELVETES JÄVLA SKIT"
 

MARS

Publicerad 2013-03-01 10:34:00 i Övrigt,

1 mars. 30 dagar kvar tills jag fyller 20. Hujedamej vad tiden går fort hörrni. Snart är det midsommar, och sedan jul, och nyår, och sedan är det vår och snart är det midsommar igen. Och sedan är det dags för jul. Igen. 
 
Idag var det VIP-morgon för alla H&M-medlemmar. Jag sprang runt som en sådan där uppvridbar leksak för att försöka hitta ett par svarta jeans. Men det var inte lätt. Inte nog med att damskor slutar i storlek 41, alla byxor slutar på 32 tum i längd. Så om man då råkar vara lite längre, som jag, så är det inte lätt att hitta byxor som inte slutar vid knäna... Jag hittade dock ett par som var ganska långa trots allt, och dem var snygga, så fick det bli! Sedan hittade jag två tröjor också. Kunde liksom inte låta bli. 
 
I framtiden får jag väl fundera på att flytta någonstans där alla kvinnor har långa ben. Typ, Ryssland...
 

Om

Min profilbild

Fanny Ekberg

En 20-årig, glad tjej som bor i Nyköping. Jag lever livet i en fin röd villa tillsammans med min familj. Ägnar mitt liv åt musik, litteratur och friluftsliv mest. Spelar fyra instrument, sjunger, läser tonvis med böcker och filosoferar i skogen när jag får ledig tid. Här delar jag med mig av min vardag, mina bilder och mina texter. En liten bit av mig, helt enkelt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela