FANNY EKBERG

EN SKOGSMULLE MITT I NYKÖPING.

SOLSKEN OCH THAIMAT.

Publicerad 2013-02-27 20:46:00 i Övrigt,

Idag har varit en sådan där underbar dag. Solsken. Massor med plusgrader. Dripp dropp. Jag tog mig tid till att sitta på framtrappan och sola ansiktet, till ljudet av rinnande vatten och fågelsång. Så mysigt. Vårkänslor ända ut i lilltårna. 
 
Sedan invigde jag Brandkärrs Thai-take away. Efter att Lamduan Thaifood thairestaurang stängde i stan så har jag längtat efter thaimat i toppklass. Nu har jag hittat det igen. Så gott. Lagom starkt. Lagom kokta grönsaker. Kyckling och räkor. Om nom nom!
 
Nu mår jag så där äckligt bra och tittar på "Sveriges mästerkock". Och imorgon är det en ny dag, med förhoppningar om fortsatt solsken. Tack. 
 

SAIL AWAY.

Publicerad 2013-02-24 16:20:35 i Övrigt,

Dags för loppis igen. Rosvallas loppis. Jag och mamma fick kli i fingrarna. Ungefär.
 
Jag kom hem med lite skålar, några glas, ett antal böcker och dessa underbart söta tavlor. De ger en skön känsla liksom. De ska sättas upp på väggen i veckan. Och sprida lite sommarkänsla. 
 
 

DUKTIG TJEJ.

Publicerad 2013-02-22 12:04:10 i Bilder på mig,

Sedan jag blev laktosintolerant i september förra året så har livet varit lite tufft. Jag ägnade dagarna åt att streckläsa innehållsförteckningar på varje pryl, och filosoferade över allt som jag inte kunde äta längre. Jag undrade hur jag skulle överleva livet utan min älskade choklad, eller min älskade glass. 
 
Då kom lactrase-pillrena som en skänk från ovan. Ett litet piller med lactase-enzym som tillåter mig att njuta av gräddglass och en rad marabou-choklad igen. Sedan, av en total slump, så exploderade marknaden för laktos-fria produkter ganska lagom till när jag blev intolerant. Tur i oturen som man säger. 
 
Men ingenting ont utan något gott. Eller hur? När jag kämpade med vardagen utan glass eller choklad, samtidigt som jag brottades med magkramper och diaré från helvetet, så började mitt sötsug sakta att avta. Jag vande mig ganska snabbt. Snabb-rehab kan man säga. Sötsugs-avgiftning. Godis-rensning. Och så vidare. 
 
Idag leker livet vidare. Och som ett litet tröstpris så ledde min sötsugsminskning till, inte bara ett sundare liv, utan även till en smalare midja och en välbehövd viktminskning. Jag är idag 12 kilo lättare, och jag nästan svävar över marken. Nu längtar jag till "Beach season 2013". Duktig tjej. 
 

RECEPTORGANISERING PÅGÅR.

Publicerad 2013-02-21 11:55:00 i Övrigt,

Och så fick jag ett sådan där jobbigt ryck igen. Jag fick lust att organisera mina recept. Eftersom dem tidigare bara stod huller om buller i ett fult kollegieblock som blivit över från femte klass, så tänkte jag att det kanske var dags för en liten modernisering. 
 
Nu finns alla mina recept samlade i en pärm. Kategoriserade och färgmarkerade. Med hemmagjord framsida. Ibland är man värd lite vuxenpoäng. Nu blev jag hungrig.

LÄNGTAN.

Publicerad 2013-02-18 20:37:00 i Övrigt,

Detta mörker måste väl ha ett slut? Dagarna blir ljusare och ljusare, men det går för långsamt. På något sätt. Snigel-tempo är inte önskvärt i alla lägen. Detta är ett sådant läge. 
 
Denna vinter har varit underbar för min vintersjäl. Men allt måste ha ett slut. Allt måste bytas ut. Nu när tötiderna kommer, och ljuset smyger sig på, så längtar jag till våren. Jag längtar efter fågelsång. Jag längtar efter att kunna sitta på framtrappan och sola ansiktet till vårens första värmande solstrålar. Jag längtar efter att få kräla i gräset och bli grön på knän och armbågar. Jag längtar efter att kunna gå på bar asfalt med tygskor och känna världen under mina fötter. 
 
Det blev mycket att längta till just nu. Men för tillfället så får jag glädjas åt att varje dag blir tre minuter ljusare. Ett litet steg i taget. I oönskat snigel-tempo. Men det är så det måste vara. 

FOTBAD.

Publicerad 2013-02-15 13:25:17 i Övrigt,

Dagarna går, och plötsligt kom jag på att mina fötter inte har fått någon uppmärksamhet på väldigt länge. Då tog jag mig tid till ett väl behövt fotbad. Fotsalt, skrubbning, fotkräm och hela faderuttan. 
 
Nu är mina fötter glada, och mjuka som baby-rumpor. En väl spenderad halvtimme av mitt liv. Nu ska jag fortsätta att njuta av denna fredag. Todelo. 

VALENTINE.

Publicerad 2013-02-14 18:20:00 i Övrigt,

Alla hjärtans dag. Dagen då man ska gulli-gulla med sin älskling och köpa massor med rosor och choklad och annat gott. Dagen då det sägs så mycket kärleksfulla ord till varandra att man nästan tröttnar. Överallt syns det extrapriser på oxfilé, jordgubbar och musslor, men vi har nöjt oss med att köpa hjärtformade makaroner. 
 
Jag har dock inte någon att gulli-gulla med. I stället smäller jag i mig gele-hjärtan tillsammans med mamma, och hör låten "All by myself" från filmen Bridget Jones spelas på repeat i huvudet. Men det är ju också ganska mysigt!
 
                           
 

MERA SNÖ.

Publicerad 2013-02-13 10:49:50 i Foto,

Och det fortsätter att snöa, och snöa, och snöa. Och snöa. Just nu känns det ju som om vintern kommer att ta slut i mitten på juni. Typ. Men man blir lika förvånad varje år när våren kommer. 
 
Igår såg jag "Les Misérables" på bio för andra gången. Ja. Jag är en sådan nörd. Den var lika vacker och fulländad som första gången jag såg den. Nu längtar jag till DVD:n. 
 
Annars är idag en sådan där dag som allting är vackert. Tack vare gårdagens snöfall så är alla träd vackra igen. Glitterklädda. Vittäckta. Snöskrudade. 
 
 

BUDORD ENLIGT MIG.

Publicerad 2013-02-11 18:17:42 i Mina texter,

FANNYS 10 BUDORD

en guide till ett lite lyckligare liv.

 

1. Du skall icke omängda dig.

 --> Här i Sverige har vi ett underbart men ändå så svårdefinierbart ord som heter ”lagom”. Om det ligger fem bullar på fatet och man bara tar en av dem så är det lagom mycket. Sedan finns det dem som tycker att två bullar hade varit lagom. Och dem som tycker att en halv bulle hade varit lagom. Alla äro vi olika. Huvudsaken är att man försöker att få en personlig koppling till ordet ”lagom”. Att man inte tar den där extra portionen mat trots att man är mätt. Att man nöjer sig med en bulle. Vi mår mycket bättre av ”lagom”. Straffet för att omängda sig är antingen några extra kilon eller paltkoma. Och det får man väl leva med ibland. 

 

 2. Du skall icke byta ut någonting som fungerar. 

 --> Hur många gånger har man inte haft en pryl som funkar ganska bra, men som är så gammal och omodern. Så man tänker: jag kanske skulle följa med strömmen och uppgradera mig lite?  Man slänger sin gamla sak och ersätter den med en ny pryl. När man sedan upptäcker att den nya prylen inte funkar, så får man ge sig själv lite mental stryk för att man bara var tvungen att vara lite cool för en gångs skull. Vi har haft många byten av elektronikprylar (dock ej frivilliga då våra prylar var så uråldriga att sladdar och liknande ej fanns att hitta på marknaden längre...). Vi har hört många: Det är bara att plugga in och köra! I helvete heller.

 

 3. Du skall icke, icke, icke varken lyssna eller tro på försäljare.

 --> Vid vissa tillfällen har det faktiskt fungerat ganska bra. Man kommer överens och får sin tidning eller vad det nu kan vara, plus premien som var anledningen till att man gick med på att få hem tidningen från första början. När man sedan inte vill ha den längre så ringer man och säger detta, och sedan var det inte mer med det. Men det finns också tillfällen som det inte har fungerat lika bra. Tillfällen då det har gått så åt helvete att man förlorar all tillit till människan. Att man vill gräva ner sig i ett hål i skogen och aldrig mer ha någonting med någonting att göra. Och om man tänker efter, så är det bättre att bara säga: Nej tack, än att ta risken. Om man vill ändra någonting så tar man upp det på egen hand. 

 

 4. Du skall icke stressa upp dig.

 --> Det finns så mycket stress runtomkring oss. Både på jobbet och hemma. Och trots att det låter som en fet kliché så är det bättre att bara ta det lugnt. Det är bättre för både kroppen och sinnet. Om man springer sunt på högvarv med axlarna uppe vid öronen så är det ju inte så konstigt att det finns folk som går in i väggen. Det går inte snabbare bara för att man stressar. Långsamt är smidigt, och smidigt är snabbt. 

 

5.  Du skall dricka mycket vatten.

--> Så många dagar som har förstörts av vätskebrist. Så många sommardagar man har gått med sprängande huvudvärk bara för att man inte tänkte på att dricka vatten. Allt jag kan höra är mormors röst: Du måste dricka mycket vatten för att må bra! Lyssna på mormor. 

 

 6. Du skall le ofta. Helst hela tiden.

--> Så många sura människor man har sett i sitt liv. Man träffar människor som bara muttrar och suckar och ser allmänt sura ut och man tänker: Hur orkar de vara så bittra? Det är ju så mycket enklare att bara le och se glad ut. Om man är sur och uttråkad så blir man genast mycket piggare om man bara drar lite på smilbanden. Att skratta mycket ska ju dessutom förlänga livet. Så simpelt. Don’t worry, be happy.

 

 7. Du skall icke tänka så mycket på andras åsikter om dig själv. 

 --> Livet blir mycket lättare om man känner att man kan vara sig själv. Man ska inte behöva tänka på vad allmänheten tycker om ens byxor eller om man skrattar bara lite för högt ibland. Alla är unika, och det är det som gör oss vackra. Tänk om alla skulle falla för samma grupptryck, vad tråkig världen skulle se ut. Det är ingen idé att försöka efterlikna någon annan, för hur mycket man än försöker så kommer man aldrig riktigt att lyckas. Var dig själv, alla andra är redan upptagna! 

 

 8. Du skall gå tillbaka till naturen. 

 --> Som jag älskar naturen! Att ta en promenad i den gröna sommarskogen medan man känner doften av kåda, och ljudet av lövprassel och fågelsång. Att sitta på en klippa ute i skärgården och lyssna till vågskvalp och fiskmåsar, och sola ansiktet till försommarens första sol. Så underbart. Så avstressande. Men tyvärr så är det inte många som uppskattar just detta. De sitter bakom sin dator eller sin iPhone och tror att det är det vackraste i hela världen. Det finns väl ingenting mer fulländat än en högupplöst skärm och internet.  Dumma människor... Vi skapades i naturen, och vi hör hemma i naturen. Alla vill tillbaka till naturen, vissa är bara för lata för att ta första steget.  

 

 9. Du skall icke hålla på med för mycket tråkiga saker. 

 --> Många år satt jag i orkestern utan att tycka att det vari roligt. Jag hade ju spelat där så länge redan så jag kände mig tvungen att fortsätta. Många år gick jag i ridskola utan att riktigt tycka om hästarna som fanns att rida, men jag hade ju ridit så länge så jag kände mig tvungen att fortsätta. Poängen med detta: håll inte på med någonting du tycker är tråkigt. Det finns val att göra. Självklart gäller inte detta till exempel skolarbete. Man kan inte bara säga: Jag tänker inte läsa mattematik för jag tycker det är tråkigt! Detta budord riktar sig underförstått främst åt fritidsaktiviteter. 

 

 10. Du skall älska dig själv!

 --> Och så till det viktigaste budordet av de alla. Älska dig själv och din kropp! Slösa inte bort ditt liv åt att tänka att du har för tjocka vader eller för små ögon eller en för krokig näsa. Du är vacker som du är. Ingen är perfekt, och därför är alla perfekta. Och så enkelt är det.

måndag 11/2

Publicerad 2013-02-11 13:46:37 i Övrigt,

Också var det måndag igen. Idag var en sådan morgon då väckarklockan ringde och allt jag kunde tänka var: NEJ INTE NU!!! Men jag var duktig och kom upp i alla fall. Pluspoäng där. 
 
Annars kramar jag mitt marsvin. Små saker som gör livet värt att leva. På tal om det så ska jag se "Les Misérables" för andra gången imorgon, den här gången med mina kära vänner. Vilken nörd jag är ibland. Hihi.
 

WEEKEND.

Publicerad 2013-02-10 14:26:00 i Foto,

Helgen har spenderats åt många roliga upplevelser. I fredags fyllde lilla morfar år, så familjen Ekberg gav sig av till födelsedagsmiddag, i form av hemmagjord gulasch-soppa, och trevligt sällskap. 
 
Igår var det dags för spelkväll med polarna. Vi trängde ihop oss i min lilla friggebod, vars luft höll en temperatur på 11-12 grader... filtar och sockor på! Sedan tillbringade vi hela kvällen och halva natten åt att spela diverse spel. Vi skrattade hejdlöst 5 timmar i sträck och var efter det ganska trötta. Halv två hoppade jag i säng. 
 
Idag sov jag, för första gången på länge, till kl elva. Var allmänt mör efter gårdagen, men relativt pigg ändå. Hoppade frukosten då jag tyckte att det var onödigt att äta frukost kl halv 12 på dagen, då jag ändå skulle äta lunch en timme senare. Efter det skuttade mamma och jag ut i kylan och handlade på City Gross. Vilka hurtbullar. 
 
Ikväll blir det ännu en middag med mormor och morfar. Denna gång hemma hos oss. Boeuf Bourguignon och kladdkaka står på menyn. Mumsigt värre. 
 
 

WALKING IN MY WINTER WONDERLAND.

Publicerad 2013-02-07 11:41:29 i Foto,

Den här vintern har varit så konstig. Vinterland. Töväder. Underbart snölandskap. Snöslask. Vinterdag med solsken. Regn. Moder Natur har beslutsångest. 
 
Min vintersjäl har haft så många tö-depressioner att jag har slutat räkna dem. Men idag är det en sådan där perfekt vinterdag. Så jag sprang ut med kameran. Äntligen fanns det underlag för lite vackra landskapsbilder igen. Tjolahopp. 
 
 
 
 

PLUGG.

Publicerad 2013-02-05 10:32:00 i Övrigt,

Och här sitter jag och söker på vartenda förbannade universitet i hela Sverige, för inspiration. Sedan hade det ju varit bra om Litteraturvetenskap bara gick att läsa på ett eller två universitet, så man slipper ha sådan beslutsångest. Men sådan tur har jag inte...
 
Jag funderar dock på Umeå Universitet, då jag helst vill flytta uppåt i landet. Jag berättade det för mamma igår, och hon fick en sådan där: Jag-skulle-aldrig-ha-klippt-navelsträngen-blick. Jag älskar dig också mamma. 

DO YOU HEAR THE PEOPLE SING?

Publicerad 2013-02-04 11:13:45 i Övrigt,

 
Igår gick jag och mamma, efter en lång väntan, på "Les Misérables" i Biostaden. 2 timmar och 40 minuter av ren, konstnärlig glädje.
 
Det var den absolut vackraste film jag har sett i hela mitt liv. Jag har aldrig gråtit på en bio förut, men igår bölade jag från början till slut. Allt var så perfekt. De hade hittat alla världens bästa skådespelare och placerat i samma film, och tänk vad många skådespelare som kan sjunga utan att man hade en aning om det. 
 
Skådespelarinsatserna var utom denna värld. Det var så innerligt att det gjorde ont. De förvred sig i de mest avskyvärda grimaser och smärtsamma ansiktsuttryck samtidigt som de sjöng om orättvisor och drömmar. Och det var så vackert. Så trovärdigt. 
 
Att alla sedan kunde sjunga som gudar var ett stort plus. Största överraskningarna var Russel Crowe och Eddie Redmayne. Så vackra röster och sådan röstkontroll. Sedan måste man ge skådespelarna en extra applåd för det faktum att alla sjöng live under inspelningen, och det märktes, men på ett positivt sätt. 
 
När vi lämnade bion så ville jag leva i en musikal. Leva genom musiken. Hela "Les Misérables" är som ett stort konstverk. Ett stort stycke poesi. Så vacker musik. Så tänkvärda texter. "I dreamed a dream in time gone by. When hope was high and life worth living.", "Empty chairs at empty tables, where my friends will sing no more.", "To love another person is to see the face of God."
 
Så för att sammanfatta: SÅ JÄVLA BRA!
 

PALTKOMA OCH SOLSKEN.

Publicerad 2013-02-03 12:45:00 i Foto,

Igår spenderades mesta delen av dagen hos farmor och farfar, då vi firade lilla pappa som fyllde 51 år. Det blev "oxfilé provencale" som man lätt kan föräta sig på. Ovanpå det blev det sedan fruktkompott med marängtopping, och efter det rullade vi hem med vår underbara paltkoma. När vi kom hem mådde vi så där oförskämt bra. Härlig känsla. 
 
Idag gläds jag mest åt det fina vädret. Efter en väldigt mörk vinter kommer ljuset åter. Man kan ta en promenad vid kl 4 och glädjas åt att det fortfarande är dagsljus. Och idag är det solsken för hela slanten. 
 
I eftermiddag blir det "Les Misérables" försök nummer två, då mamma tajmade förra veckan med en dunderförkylning. Men idag är vi friska, så nu jävlar.
 
 
 

FEBRUARI.

Publicerad 2013-02-01 13:27:07 i Foto,

Och vi överlevde januari. Grattis allihopa. Mina sjukdagar lider mot sitt slut och jag börjar känna mig levande igen. Sedan är det ju fredag också.
 
Jag saknar det frosttäckta landskapet, nu när det töar som bara den. Men varje årstid har sin charm, och våren är min andra bästa årstid efter vintern, så det ska inte bli så fruktansvärt med varmare vindar, barmark och krokusar. 
 
Jag fortsätter den oändliga jakten på vad jag vill göra med mitt liv. Vad vill jag studera? Vad vill jag bli?En liten strimma av ljus har dock uppenbarat sig, då jag börjar fatta tycke för litteraturvetenskap. Att lära sig förstå det skrivna språket, och vilken påverkan det har för samhället. Öppna dörrar att arbeta i bibliotek eller i en bokhandel. Underbara tanke! Fortsättning följer.
 

Om

Min profilbild

Fanny Ekberg

En 20-årig, glad tjej som bor i Nyköping. Jag lever livet i en fin röd villa tillsammans med min familj. Ägnar mitt liv åt musik, litteratur och friluftsliv mest. Spelar fyra instrument, sjunger, läser tonvis med böcker och filosoferar i skogen när jag får ledig tid. Här delar jag med mig av min vardag, mina bilder och mina texter. En liten bit av mig, helt enkelt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela