FANNY EKBERG

EN SKOGSMULLE MITT I NYKÖPING.

ADJÖ 2012.

Publicerad 2012-12-31 22:53:00 i Övrigt,

Så var vi framme vid nyårsafton år 2012. Vi lämnar det gamla året bakom oss, för att träda in i ett nytt, vackert kapitel. "Grevinnan och betjänten", som är ett måste på nyårsafton, har avnjutits med goda skratt, (Tänk att någonting kan vara lika roligt varje gång man ser det) och snart målas himlen med sprakande färger.
 
Vi får tycka lite synd om alla djur som undrar vart dem ska ta vägen i allt öronbedövande buller, och försöka att inte tänka på alla de gifter som sprids i naturen på grund av alla vackra fyrverkerier. Dessutom får man försöka att inte tänka på det faktum att det är fyra plusgrader i luften... 13 ska ju vara ett oturstal, men jag har en känsla av att det kommer att bli ett bra år. 
 
Välkommen 2013. GOTT NYTT ÅR!

FULT VÄDER.

Publicerad 2012-12-30 21:16:48 i Foto,

Nu är det så fult väder. Fyra plusgrader och regn hör inte hemma i slutet av december! Jag vill ha gnistrande, snötäckta backar igen. Snälla?
 
 

HALKA.

Publicerad 2012-12-28 15:17:51 i Övrigt,

Nu är det halt ute allihopa. Säkerhetsråd är att inte gå ut utan broddar eller möjligtvis skidstavar, oavsett om du är 19 år eller 90 år. Till och med jag tycker att det är lite smått livsfarligt utomhus. Imorgon kommer det säkert att stå om alla benbrott i tidningen. 
 
Jag trotsade i alla fall naturens isrink, då mjölken var slut. Och jag höll mig på två ben hela tiden. Dock så led jag med alla stackare på stan som bara måste strutta runt i klackskor. Snälla, snälla: KÖP ETT PAR RIKTIGA VINTERSKOR SÅ ATT NI INTE RAMLAR OCH DÖR! Tack för mig.

...

Publicerad 2012-12-26 18:00:00 i Mina texter,

DU OCH JAG

Om att växa ifrån varandra.

     

Det var du och jag mot resten av världen. I alla fall kändes det så. Vi var bästa vänner sedan barnsben. När vi var små knoddar lekte vi i sandlådan, och när vi växte upp så delade vi allt. Vi upplevde allt tillsammans och vi skrattade åt allt tillsammans. Vi hade så mycket gemensamt, att människor runt omkring hade svårt att skilja på oss. Det var du och jag.

    Vi var konstiga, men på ett bra sätt. Det var i alla fall vad du och jag tyckte. Vi stod alltid upp för varandra och tog alltid hand om varandra. Vi visste att vi aldrig var ensamma, för vi hade alltid varandra. Men alla sagor har ett slut. 

    Åren gick, och vi blev äldre och äldre. Lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet. Tiden gick fortare än vad du och jag hann med. Och samtidigt som vi blev äldre och äldre, så blev sprickan emellan oss större och större, utan att vi märkte det. I slutet så tror jag att vi var vänner bara för att vi hade varit det så länge. Bara för att. Det är som att börja med en hobby som man tycker är rolig. Du tycker om hästar så du bestämmer dig för att börja rida. Men allt eftersom tiden går så tycker du inte om hästar längre. Men nu har du ju ridit så länge, så du måste väl fortsätta? Bara för att.     

    Till slut blev sprickan för stor. Vi drogs ifrån varandra. Vi blev allt mer olika, tills vi inte hade någonting gemensamt kvar. Små gräl blev till stora bråk, så vi delade på oss. Det var slut på du och jag. Nu var det bara du för dig och jag för mig. Det hade varit du och jag så länge, men vid tillfället så kändes det rätt att kliva åt sidan. 

    Det blev tomt, det är inget jag kan förneka. Men på ett sätt var det en lättnad. Det var bäst för både dig och mig. Nu öppnades nya dörrar. Eller rättare sagt, gymnasiet öppnade nya dörrar. Du och jag  gick skilda vägar. Jag lärde känna nya vänner, som idag betyder mer för mig än vad du och jag någonsin kunde göra. Men jag hade säkert aldrig träffat dem om det inte vore för min tid med dig, så jag antar att jag måste tacka dig för det. 

    Vår tid tillsammans hjälpte oss genom barndomen. Att vara mobbad och annorlunda var inte lika jobbigt när vi var två. Vi gjorde varandra starkare. Vi var aldrig ensamma. Men du och jag växte ifrån varandra. 

    Och nu är det dags att börja om på ett nytt kapitel. Därför skriver jag detta, för att ta farväl av det gamla. För att ta farväl av: 

 

”du och jag”.

JULDAGEN.

Publicerad 2012-12-25 12:09:01 i Roffe,

Dagen efter. Temperaturen ligger på plusgrader, och snön har blivit "snögubbs-tung". Klockan börjar närma sig lunch. Jag har väl egentligen inte så mycket att göra idag. Och det är ganska skönt.
 
Roffe önskar i alla fall GOD JUL.
 
 

JULAFTON.

Publicerad 2012-12-24 21:52:00 i Foto,

Julafton 2012. Över, lika fort som den anlände. Denna jul firades med familj och lilla morfar. Vi mumsade julbord fullt med köttbullar, prinskorv, skinka, gravlax, sill, salami och svampomelett, och sedan var det dags för Kalle Anka på TV. Min nittonde "Kalle Ankas Jul". 
 
Efter det var det traditionsenligt dags för julklappar. Lillesyrran fick sin efterlängtade iPhone 4, och jag gladdes med ett bestick-set, lite knivar och en skärbräda, ett bäd-set med pippi-mönster, 1000 kr och ett personligt mobilskal med Roffe på. Lycklig tjej. 
 
Nu ligger jag i mitt nya bädd-set, med magen full med julmat. Njuter av stunden lite. 
 
GOD JUL ALLA MÄNNISKOR.
 
 
 
 

DAN FÖRE DAN.

Publicerad 2012-12-23 13:43:28 i Övrigt,

Dagen före julafton. Det känns lika overkligt varje gång. Ska tiden verkligen gå så här fort? Men efter en lång fundering och många tankeställare så kommer man på att, ja den ska nog göra det. 
 
Utanför är det minusgrader och mörkret faller tidigt. Det ser ut att bli en fin vit jul med pudersnö, så nu är det bara att vänta på tomten. Ho ho ho. 

TVÄTTMASKINS-LOGIK.

Publicerad 2012-12-21 12:21:02 i Övrigt,

Ibland undrar man ju vad det är för fel på tvättmaskiner. Det står att det ska ta 1 timme och 17 minuter i display-fönstret. Då sätter jag alarmet på 1 timme och 20 minuter, men när jag kommer till tvättmaskinen efter den tiden så står det att det är 9 minuter kvar. Ööhh?????
 
Nog för att tvättmaskinen inte har intellekt nog att kunna klockan, men vem var det egentligen som ställde in den? Någon ofantligt smart måste det ju ha varit i alla fall... inte. Tvättmaskins-logik.

LUGG.

Publicerad 2012-12-21 11:26:00 i Bilder på mig,

Ibland får man en sån där känsla. En sån där nu-måste-jag-förnya-mig-på-något-sätt-känsla. Jag tänker inte ändra min klädstil, och jag tänker inte ändra min personlighet. Då var det bara håret kvar. Då tänkte jag: hmm, lugg har jag ju inte haft sedan jag var typ 8 år. Kanske skulle satsa på det?
 
Och så blev det. Har nu haft lugg i lite över en vecka, och jag älskar det! Tjoho.
 
 
 

20/12

Publicerad 2012-12-20 12:50:00 i Övrigt,

Nu är det ju så nära jul så att det är rentav outhärdligt. Dagarna liksom kryper fram bara för att jävlas. Det är meningen att man ska torteras lite lätt bara. Ända sedan oktober så har man nynnat på jullåtar och planerat julklappar, och så ska man behöva snigla sig igenom de sista tre dagarna innan J-dagen. Men även om julafton hade varit på en annan dag så hade dagarna innan den dagen varit lika tröttsamma. 
 
Sedan börjar jag känna mig lite töntig. För börjar inte julkalendern att bli FRUKTANSVÄRT SPÄNNANDE?! Jag menar, hur ska det gå egentligen? Hur ska de lyckas att ordna allting på bara 4 avsnitt? 
 
Ibland måste man få vara lite töntig, tycker jag. Och förresten så är jag inte ensam om att tycka att det är spännande. Min mamma tycker det också, faktiskt. Inte för att jag vet om det gör mig mindre töntig... hehe.

NYPON.

Publicerad 2012-12-18 16:34:21 i Foto,

Av någon anledning så blir nypon extra vackra på vintern, när de täcks av ett skört frosttäcke. En starkt lysande röd kärna, under ett lager av iskristaller. Som en liten inlindad diamant. 
 
Därför lägger jag upp lite nyponbilder i frosttäcke, bara för att det fortfarande är tråkigt väder utanför fönstret. 
 
 

TÖVÄDER...

Publicerad 2012-12-15 21:43:52 i Foto,

Men det var väl självaste f-n. Idag har det varit plusgrader och småregn hela dagen. Alla trottoarer har förvandlats till isbanor, och jag undrar om det inte skulle ha varit lättare att åka skridskor hem. Sorg i hjärteroten. 
 
Men det ser i alla fall ut att bli en vit jul, och det är ju alltid något. Och bara för att jävlas lite med moder natur, som har skickat detta skitväder, så lägger jag upp två underbara frostbilder. Så det så. 
 
 

16:36

Publicerad 2012-12-14 16:36:53 i Foto,

Dagen har bjudit på trevligheter. Jag har kelat med min alldeles egna julgris (Roffe), och pappa och jag har haft julkola-verkstad hela dagen. Chokladkola och pepparmintskola finns nu klart till julen. 
 
Nu är det många minusgrader och ett lätt snöfall utanför fönstret. Mysigt.
 
 
 

LUCIA.

Publicerad 2012-12-13 11:14:00 i Foto,

Så kom dagen då lucia än en gång besöker oss, i denna kalla mörka tid. Vi hälsas med sång och ljus, och äter oss tjocka på lussebullar (dock inte jag, för jag råkar vara i princip den enda i hela Sverige som inte tycker om lussebullar).
 
Jag ska om bara några timmar delta i Nyköpings vackraste luciatåg i Nicolai-kyrkan. Och där ska det sjungas för full hals, tills publiken sitter i glädjetårar. 
 
Även solen har vågat sig fram på denna speciella dag. Och jag kan inte komma på en enda luciadag som inte har varit snorkall. Men det är bara mysigt. 
 
 

12-12-12.

Publicerad 2012-12-12 10:35:58 i Foto,

Imorgon är det äntligen dags för lucia. Tända ljus, lucialåtar, röda band och kransar i en härlig blandning. Och ett vackert luciatåg i Nicolai-kyrkan. 
 
Vädret idag är väl mest grått och lite tråkigt mulet. Och prognosen siar om töväder och regn i början på nästa vecka, som sedan ska frysa på lagom till dagarna innan jul. Det var väl kanske inte så roligt att läsa om. Men man får tänka positivt. 
 
 
 

10 DECEMBER

Publicerad 2012-12-10 20:43:20 i Foto,

Idag passerade den 10 december, och julafton närmar sig allt mer. Idag föll mer kristaller från himlen, så lilla jag fick skotta. 
 
Helgen som passerade bjöd på många trevligheter. Ljusslingan lindades runt trappräcket, så nu lyser även vår trädgård upp för passerande. Även julgranen fick komma upp efter ett år i kartongen. Egentligen är det ju lite tidigt att klä granen nu, men vi struntade i det och klädde den i alla fall. Den blev så där charmigt hemmagjord. Lite småful, som vanligt. 
 

FROSTMORGON.

Publicerad 2012-12-09 19:01:00 i Foto,

Idag ringde pappa kl 10 på morgonen. Han sa att det var otroligt vackert ute. Så jag sprang ut med kameran i högsta hugg, och förevigade en stund som inte kommer att inträffa många gånger igen. Sagolikt landskap, täckt i frostkristaller, med skinande solljus. 
 
Jag glömde bort att det var 15 minusgrader ute, och bara stod och njöt av nuet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VINTER. FREDAG.

Publicerad 2012-12-07 16:31:12 i Foto,

Fredagar blir ännu mer underbara när det är vinter. Idag har det varit uppehåll, så familjen Ekberg fick en skott-fri dag. Jag passade på att ta lite kvälls-vinter-bilder, för det måste man ju också ha i sin foto-samling. 
 
 
 
 

GRATTIS WALT.

Publicerad 2012-12-05 21:30:00 i Övrigt,

Sitter i soffan och ser kvällen gå mot sitt slut. Det har varit en fin dag. En snöig dag. Tack vinter, för att du äntligen kom på riktigt. 
 
Sedan passar jag på att säga Grattis till Walt Disney som har födelsedag idag. Du underbara människa som har skänkt så mycket glädje till så många barn världen över. Tack. 

ÄNNU MER SNÖ.

Publicerad 2012-12-05 11:38:43 i Övrigt,

Det här är ju makalöst. Snön öser ner. Det måste ha kommit över 30 cm i natt. Nu börjar tiden då alla ute på landet blir insnöade, men här är det bara att ta fram skyffeln och skotta. 
 
När det slutar att snöa så ska kameran fram. Detta underbara vinterfenomen måste förevigas.

PULSA.

Publicerad 2012-12-04 14:16:27 i Övrigt,

Är nyss hemkommen från Arbetsförmedlingen. En timme tog det. Snön föll kraftigt, och jag pulsade hem hela vägen. Jag fick min första näshåren-fryser-till-is-upplevelse, och min andra ben-frys (då jag glömde långkalsonger...).
 
Om man föreställer sig Quasimodo som går ut i ett snöoväder, och sedan står han där tills han har blivit en snögubbe, så har man en ungefärligt bild om hur jag såg ut på min hemfärd. Det blåste ju lite, och snöade, så nedåtlutad och kutryggig blev man.
 
När jag pulsade fram i snöhavet så var det nästan så man trodde att det skulle gå snabbare att simma hem. Det blir kanske att ta fram skidorna i framtiden? Allt eftersom tiden gick så blev det kanske lite jobbigt med snön, i alla fall att pulsa i den. Men sedan hörde jag knarret under skorna, och då blev jag glad igen. 
 
Sedan är det lite roligt att se alla människor ute i snöyran. Man kan, med hjälp av snön, se hur länge en person har varit ute. Om man ser ut som en liten snögubbe så har man alltså varit ute ganska länge. Sedan kan man se var det är populärast att gå omkring. Om man säger så, ju närmare man kommer vårt område, desto färre fotspår, vilket innebär mer snö att pulsa i. Antar att det är det enda alternativet till att man skulle vilja bo i stan, i alla fall på vintern. 
 
Nu är jag öm om näsan och kall om benen, men jag är i alla fall hemma. 

14 MINUS.

Publicerad 2012-12-03 15:06:00 i Foto,

Det var väl bara kylan som saknades, och idag kom den med besked. 14 minusgrader utan förvarning, rakt i ansiktet. Det är nästan så att man blir sugen på en isglass. 
 
När man måste klä sig i vinterjacka, kängor, vantar och mössa bara för att hämta posten, då är det vinter på riktigt! 
 
 

FÖRSTA ADVENT.

Publicerad 2012-12-02 16:15:00 i Foto,

Idag tände i första ljuset i adventsstaken. Temperaturen viasade 10 minusgrader och jag och mamma begav oss ner till stadens julmarknad. Jultomtar, korv, glögg, hantverk och luciasånger tillsammans i en härlig blandning. Julkänslan var på topp.
 
Sedan var det ännu en gång dags för en promenad. Vi garderade oss med extra tröjor och långkalsoner och trotsade kylan med ett leende på läpparna. Snön dinglade graciöst ner på våra mössor och det knarrade ljudligt under skorna. 
 
 
 

FÖRSTA DECEMBER.

Publicerad 2012-12-01 16:09:00 i Övrigt,

Första december kom snabbare än vad man hann med. Så mörk är natten i midvintertid, och snön ligger vit på taken, endast tomten är vaken. Stjärnorna faller i natten nu och jag vill ha mer jul, ge mig mer jul. 
 
Årets första avsnitt av julkalendern var över förväntan. Har alltid tyckt att "Mysteriet på Greve Holm" var en av de bästa julkalendrarna genom tiderna, så detta kan bli succé. Dessutom har man nu tillåtelse att hugga in på den lite mer gottiga julkalendern. 
 
På eftermiddagen blev det promenad i snövädret, och jag fick känna på årets första ben-frys. Det är alltså dags att börja med långkalsonger. Men jag har i alla fall världens bästa vinterkängor, som kommer att hålla mina fötter varma och goa hela vintern. 
 
Väl hemma så fortsatte jag med min julkorts-verkstad. Jag har nu slickat kuvert efter kuvert, och kommer snart att skicka glädje till många bekanta. Känns bra. Trots att tungan smakar klister. 
 
Alla jul-ljusstakar och jul-stjärnor är nu uppe. Fåglarna festar på sitt julbord i trädgården. Snön ligger vit på backen. "Tomtens Julmarsch" går på upprepning i mitt huvud. Imorgon tänds det första advents-ljuset. Nu är det banne mig dags för jul. 

Om

Min profilbild

Fanny Ekberg

En 20-årig, glad tjej som bor i Nyköping. Jag lever livet i en fin röd villa tillsammans med min familj. Ägnar mitt liv åt musik, litteratur och friluftsliv mest. Spelar fyra instrument, sjunger, läser tonvis med böcker och filosoferar i skogen när jag får ledig tid. Här delar jag med mig av min vardag, mina bilder och mina texter. En liten bit av mig, helt enkelt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela